Kert Suli – Április

 • Kora tavaszi metszések elvégzése után nekiláthatunk új gyepfelület létrehozásának és a már meglévő gyep tavaszi gondozásának. Fűvetés előtt gondosan elő kell készíteni a talajt és dúsítanunk kell tápanyagokkal. Amennyiben kertünk talaja homokos vagy agyagos, célszerű termőföldet terítenünk 10cm vastagságban leendő fűfelületünk alá, majd forgassuk össze meglévő talajunkkal kb. 15cm vastagságig. Abban az esetben, ha nem kerül új réteg a felületre, tápanyagokat kell a meglévő földhöz kevernünk, hogy a megfelelő fűmagkelést elősegítsük. Az ősszel felásott talajra áprilisban rostált komposztot hordjunk fel, amibe köbméterenként 1-2kg összetett műtrágyát keverünk. A komposzt lehetőleg gyommagvaktól mentes legyen. A gyomos föld sem alkalmas füvesítésre. A komposztot kézi kultivátorral lazán dolgozzuk be a talajba, majd gereblyézzük el.
 • A gyepbe tervezett virágágyásokat a fűmag vetése előtt alakítsuk ki.
  A gyep tartóssága már a vetőmag kiválasztásakor eldől. A szaküzletekben általában kész fűmagkeverékeket kínálnak, amiket legtöbbször a talajviszonyok és a felhasználás módjának figyelembevételével állítottak össze. A megfelelő keverék kiválasztásához a szaküzletekben szívesen adnak tanácsot.
  A fűmag elszórása előtt tájékozódjunk az előre várható időjárásról, mivel a fűmag elszórása után ideális ha az éjszakai hőmérséklet nem süllyed 4-5 C alá.
 • A fűmagot csak száraz és szélmentes időben vessük el. Ha gyorsan, sűrű gyepet szeretnénk, akkor egy négyzetméterre legalább 30g fűmagkeveréket vessünk. A vetés egyenletességén múlik, hogy milyen lesz a gyep. Vetéskor mindig hátrafelé haladjunk, hogy a már bevetett föld mindig a szemünk előtt legyen.
  A fűmagvak keléséig a bevetett területet tartsuk állandóan egyenletesen nedvesen. Ha a kelés folyamán a vetésfelület kiszárad, a csírák elhalnak, és foltosan kel ki a fű.
  Az öntözésnél nagyon óvatosak legyünk, nehogy a fűmagot is elmossuk.
 • Erősen árnyékos helyen és a fák alatt a pázsit nem lesz szép. Ilyen helyre árnyéktűrő talajtakaró növényeket telepítsünk. Ha a gyepbe tipegőket akarunk fektetni, ezt a fűmag vetése előtt végezzük el.
 • Áprilisban nyírjuk először a már korábban telepített gyepet. Ezzel serkentjük a sarjhajtások képződését, így a kiritkult felületek is újra besűrűsödnek. Az első nyírás után alaposan gereblyézzük át a gyepet. A pázsitban megjelenő moha a nem kiegyenlített víz-, levegő-, és tápanyagháztartás jele. Ilyenkor a talaj alapos szellőztetése segít. Ezért a pázsitot gyepszellőztető hengerrel egyszer keresztben, egyszer pedig hosszában munkáljuk meg.
  A <>bnyírás után a füvet alaposan locsoljuk meg, és egyidejűleg juttassunk ki tápanyagot is. A legegyszerűbb megoldás, ha az öntözéshez összetett műtrágyából tápoldatot készítünk. A pázsit állapotától és a műtrágya koncentrációjától függően 2-4g-ot oldjunk fel 1lt. vízben. Az összetett műtrágyát ki is szórhatjuk, négyzetméterenként 20-30g-ot. Ügyeljünk arra, hogy szórjuk ki. Ezután öntözzünk, jó alaposan, hogy az öntözővíz a tápanyagokat bemossa a gyökerekhez.
 • Fűfelületek kialakítása vagy a már meglévő gyepünk rendbetétele után nekiláthatunk a növénytelepítésnek, a tűlevelűek, az örökzöldek, és az évelők ültetéséhez, valamint az egynyári virágok magjainak vetéséhez.
  Kertünk tervezése, építése során próbáljunk egyensúlyt teremteni a különböző növények arányait tekintve. Nem jó, ha például csak örökzöld növények vannak telepítve, vagy csak sárga virágúak. Mindenből legyen egy kicsi. Mindig virágozzon valami, akár különböző színűek egyszerre, és az örökzöldek adják a hátteret és a téli színt amikor a lombhullatóak elveszítik díszítő értéküket.
 • Amennyiben tűlevelűeket és örökzöldeket akarunk kertünkbe telepíteni, vásárláskor nagyon fontos meggyőződnünk arról, hogy a növények földlabdája tömör legyen.
 • Ha földlabdából kipereg a föld, inkább ne vásárolja meg.
  Az örökzöldek ültetésekor a földlabdán lévő jutazsákot ne távolítsuk el. Ültetés után takarjuk a fenyőfélék talaját.
  Az ültető gödröt úgy ássuk ki, hogy a földlabda kényelmesen beleférjen, de túl mély ne legyen. A kiásott talajt tőzeggel dúsítsuk. A tűlevelűeket csak olyan mélyre szabad beültetni amilyen mélyen korábban volt. A növény alá a gödörbe visszatöltött földet annyira tapossuk meg, hogy később ne ülepedhessen. A földlabda körüli szabad helyet először a csak a földlabda feléig töltsük vissza, majd a jutazsákot bontsuk ki és hajtogassuk szét óvatosan. Ezután a gödröt teljesen töltsük fel, és alaposan locsoljuk meg. Nedves tőzegből 5cm vastag talajtakarást tegyünk az ültető gödörre, ez jelentősen serkenti a gyökeresedést.
 • Ha az időjárás engedi, tehát nincs szokatlanul nagy meleg és szárazság, akkor telepíthetünk még bokorrózsát, illetve rózsafát. A talaj megfelelő előkészítése nagyon fontos, hiszen több évre telepítjük rózsáinkat. Legalább két ásónyom mélységben lazítsuk fel a talajt és javítsuk a talajt szerves anyaggal. A legjobb, ha érett istállótrágyát vagy tőzeget keverünk a földhöz. Ezeket az anyagokat az első ásónyom mélységében keverjük a földhöz. Ültetés előtt a gyökereket kissé, a föld feletti részeket pedig erősen vágjuk vissza. Minden előző évi hajtáson csak 3-5 szemet hagyjunk meg. A futórózsáknál a hajtásokat 8-10 szemre vágjuk vissza. A gyenge hajtásokat teljesen távolítsuk el. A tőtávolság – fajtától függően- kb.30-40cm legyen. Ha a rózsát ágyásba ültetjük a sortávolság legalább 60cm legyen. A rózsafánál 80-100cm, a futórózsánál 1-2m legyen a tőtávolság. Az átoltás helye mindig 3-5cm-rel a föld felszíne alatt legyen.
  Futórózsák ültetésekor a többször virágzó fajtákat részesítsük előnyben. Ezek ugyan nem hoznak egyszerre annyi virágot mint az egyszer nyílók, de egész nyáron díszítik kertünket.
 • Áprilisban még elültethetjük a nyáron és ősszel virágzó évelőket és az évelő díszfüveket, ha jól fejlett gyökérlabdával rendelkeznek, az ezüstös pampafű kivétel, mert őt csak május utolsó harmadában szabad telepíteni. A fűfélék gyökerei nagyon gyorsan kiszáradnak, ezért vásárláskor jól fejlett gyökérlabdájú növényeket válasszanak.
 • A közkedvelt körömvirágot április folyamán vessük el, nehogy túl későn virágozzon. Bármilyen talajban jól érzi magát, ha megfelelő mennyiségű tápanyag áll rendelkezésére a fejlődéshez.
 • A kardvirág hagymagumóit áprilisban ültessük el. Csak egészséges hagymagumókat ültessünk el, minden évben új helyre. A kardvirág gumóit vásárláskor nézzük meg, hogy azok héj alatt is egészségesek-e. Ha elszíneződött vagy besüppedt helyeket találunk, akkor ne vásároljuk meg őket. Ha beteg hagymákat veszünk megfertőzzük kertünket. Ha a kardvirágot több éven át ugyanazon a helyen termesztjük, akkor nagyon könnyen megbetegszik.
 • Kerti tó. A halakat, amint megélénkülnek, április és október között rendszeresen etetni kell. Csupán annyi élelmet szórjunk a víz felszínére, amennyit húsz perc alatt el tudnak fogyasztani. A húsz perc elteltével megmaradt eleséget emeljük ki hálóval, hogy az ne a tóban induljon bomlásnak. A halaknak hetenként kb. háromszor adjunk enni. Ha meleg az idő, április vége felé megkezdhetjük a kerti tó beültetését. A kosárba ültetéshez kapható speciális vízi ültető közeg. Tápanyagban gazdag talajt ne használjunk, mert az csak az algák szaporodását fogja elősegíteni.