Kert Suli – December

Decemberben már nem sok munka akad a kertben. Ha valaki munka mellett, a szabadidejében kertészkedik, ebben a hónapban jóformán ki sem jut a kertjébe. Az évnek ebben a szakában sok szobanövény kapható, így akkor is életteli, virágos környezetet varázsolhatunk magunk köré, amikor kinn a kertben szinte egyáltalán nem nő virág. Ugyanakkor meg kell terveznünk, milyen legyen a kertünk az elkövetkező évben.

A hónap során esetleg még folytathatjuk a fák, bokrok és gyümölcsök ültetését, ha a talaj nem fagyott, vagy nincs vízzel telítve. Ha nem lehet ültetni, átmenetileg vermeljük a növényeket, hogy ne károsodjanak.

Vizsgáljuk meg, nincsenek-e növényeinken elhalt vagy beteg hajtások, ágak. Most, hogy csupaszak, könnyebben észrevesszük és eltávolíthatjuk őket.

A hideg sajnos egyáltalán nem jelenti azt, hogy megfeledkezhetünk a kártevők és a betegségek elleni védekezésről. Bár a különböző betegségek ilyenkor legnagyobb valószínűséggel a párás levegőjű üvegházban támadnak, sok rovarkártevő egész évben aktív marad. A levéltetvek, a pajzstetvek és más, kártékony rovar fajok mindig veszélyt jelentenek az üvegházban, de a házon belül, a szobai növényekben is kárt tehetnek.