Kert Suli – Február

Fagymentes, száraz időben a gyepre már kiszórhatunk rostált komposztföldet kb. 2cm vastagságban. Hogy mindenütt egyforma vastagságú legyen, gereblyével terítsük el. A komposztot dúsíthatjuk kálium- és foszfortartalmú műtrágyával is, hogy tavasszal már csak a nitrogéntartalmú műtrágyát kelljen kiszórni. A speciális gyepműtrágyák összetett trágyák, ezért ha ilyet akarunk használni, azt csak vegetációs időszak kezdetén szórjuk ki.

Kertépítés során különböző növényeket telepítünk kertünkbe melyeknek fajtától függően különböző időben történik a virágzása. Ennek figyelembevételével kell megválasztanunk a metszés, formázás időpontját. Ehhez következik néhány tanács.

Díszcserjék radikális ritkítására is szükség van főként akkor, ha több éves már a telepítés, vagy ha a kertépítés során sűrűn lettek telepítve a növények és dzsungel alakult ki a növényágyásokban. Ezeket a ritkításokat és visszametszéseket február folyamán fejezzük be.
Mivel a díszcserjéken is kártevők és betegségek kórokozói telelhetnek át, a levágott ágakat gondosan gyűjtsük össze, és égessük el.

Az olyan virágos cserjéket, amelyek a virágokat az egyéves vesszőn fejlődő rövid hajtásokon hozzák, csak enyhén metsszük vissza.
Ezeknél a fajoknál az egyéves hajtásokat kissé visszavágjuk, kevesebb, de erősebb virágos hajtást hoznak.

A nyári orgonát is ilyenkor metsszük vissza, arra ügyelve, hogy tövét a metszés után lombból és tőzegből álló vastag talajtakaróval borítsuk, hogy ne fagyjon nagyon vissza.

Az olyan virágos cserjéket, amelyek bimbóikat már nyár folyamán kifejlesztették, télen ne metsszük vissza.
Ezeknél a fajoknál a metszésre csak a virágzás után kerüljön sor.

Február végén nyílnak a szikla- és hangakertben az első virágok, mint pl. a téltemető.
Gondoskodjunk arról, hogy ezek a növények kibújhassanak a napra, a ráhullott lombot és gallyakat távolítsuk el róla.

Kertünk tervezése, építése során gondoljunk arra is, hogy hagymás és egynyári növényeknek is hagyjunk helyet a kertünkben a cserjék és örökzöldek mellett, mert így tudunk folyamatosan más és más színekkel virágzó ágyásokat kialakítani.

Ha a talaj már fagymentes, februárban még ültethetünk tulipánhagymát. Ültetésnél vigyázzunk arra, hogy a hagymák ilyenkor már duzzadtak és ültetés során a friss hajtásai ne sérüljenek. A hagymákat ne nyomjuk be a talajba, hanem ültető lapát segítségével ültessük el.

A fagymentes helyiségben áttelelő dézsás növényeink pl. a leandert télen is meg kell öntözni. Az örökzöld növények télen is párologtatnak, ezt pótolnunk kell. A locsolással várjunk mindaddig az edényben a föld majdnem teljesen kiszárad. A teleltető helyiség szellőztethetőségét is biztosítanunk kell, mivel nyirkos helységben a gombabetegségek könnyen megtámadják a növényeinket, és ezt csak rendszeres szellőztetéssel tudjuk megakadályozni.