Kert Suli – Január

  • Havazáskor ügyeljünk arra, hogy a hó súlya alatt az örökzöldjeink ágai letörhetnek. Hóesés után minél gyorsabban rázzuk le a havat az ágakról!
  • Tujáinkat a havazás előtt, ha tudjuk kötözzük össze vagy húzzunk rá apró lyukú hálót, hogy a ráhullott hó súlya alatt ne nyíljanak szét az ágai. Arra oda kell figyelni kötözés során, hogy ne kössük túl szorosan.
  • Nem szabad megfeledkeznünk a kertünkben élő madarakról sem. Vásároljunk, vagy készítsünk madáretetőket. A madáretetőt úgy helyezzük el a kertben, hogy a macskák ne férjenek hozzá. A madarak számára a legrosszabbak a kemény faggyal, hóval és zúzmarával járó napok. A függeszthető eleség a verebek számára nehezen hozzáférhető, míg a kiszórt eleséget ők fogyasztják el a leghamarabb. Ha fagyos időben burgonyát, kenyeret szórunk ki eleségnek könnyen a madarak halálát okozhatjuk. A sózott szalonnabőr is alkalmatlan eleségnek, sőt káros is. Ügyeljünk arra, hogy ha elkezdtük etetni a madarainkat mindig pótolni kell az eleség az etetőben.
  • Fagymentes időszakokban öntözzük meg örökzöldjeinket, hiszen télen is párologtatnak. Ha ezek a növények télen károsodnak, az többnyire nem a fagy, hanem a szárazság következménye. A párologtatáshoz a növényeknek vízre van szükségük, amelyet a gyökerek révén a talajból vehetnek fel.