Kert Suli – November

Nagyritkán előfordulhat, hogy novemberben is meg kell nyírni a füvet. A rövidre vágott fűre 4-6mm vastagságban szárított marhatrágyát vagy tőzeget juttathatunk ki. Kiszóráskor ügyeljünk arra, hogy a füvön egyenletesen terítsük szét ezeket az anyagokat.
A fűről folyamatosan gereblyézzük össze a lehulló lombot!

Ha tavasszal akarunk füvesíteni, akkor novemberben ássuk fel a területet. Így a föld tavaszig leülepszik. A felásott földet csak tavasszal gereblyézzük simára. Ásáskor a talajjavítást is végezzük el. Legjobb, ha komposztföldet vagy tőzeget dolgozunk be a talajba, szükség esetén meszezzük is.

A pampafű hosszú virágfüzéreit vágjuk le, és állítsuk például padlóvázába. Ezután a töveket télire takarjuk be. A levágott hajtásokat kössük össze úgy, hogy a csapadék lecsuroghasson. Mivel a növények fagyérzékenyek, vastagon takarjuk őket száraz lombbal, valamint fenyőgallyakkal, hogy a lombot ne tudja elhordani a szél. A fiatal növényeket világos, fagymentes helyiségekben, cserépbe ültetve is átteleltethetjük.

Minden, földben áttelelő hagymás, gumós és hagymagumós dísznövényt novemberben takarjunk le. Lomb helyett inkább takarjuk őket istállótrágyával vagy tőzeggel 5-6cm vastagon