Kert Suli – Szeptember

Fűnyírást még rendszeresen kell végezni annak ellenére, hogy az ősz első jeleit már tapasztalhatjuk kertünkben. A hónap elején még juttathatunk ki fűfelületünkre nitrogéntartalmú műtrágyát. Öntözésék gyakoriságát és a kijuttatandó víz mennyiségét az időjárás alakulása határozza meg, hiszen lehet csapadékos és hűvös is a hónap, de lehet kellemesen meleg is.
Sok díszcserje ősszel élénk színű terméseket hoz. Mivel ezek részben mérgezőek, a gyerekeket tartsuk távol tőlük.

A késő ősszel virágzó fajok kivételével (őszirózsa, krizantém) az évelők tőosztását szeptemberben végezzük el, és ültessük el őket. Tőosztásnál minden, föld feletti részt közvetlenül a talaj fölött vágjuk le. A gyökereket kb. felükre kurtítsuk. A szétosztott tövek ne legyenek túl kicsik, mert az első évben gyengén virágoznak. Ültetéskor az ültető gödröt olyan mélyre ássuk, hogy a növény gyökerei függőlegesen beleférjenek. Ültetés után a növény gyökerei körül a talajt alaposan nyomkodjuk le, öntözzük meg, majd takarjuk a talajt.

Az évelő növények ágyásaiból szeptember végén minden olyan egynyári virágot távolítsunk el, amelyet hézagpótlóként ültettünk. A legtöbb ilyen korra már el is hervadt. Velük együtt távolítsuk el az évelőkön lévő elhervadt virágokat és elpusztult növényi részeket is.

A krizantémok virágai nagyon jelentéktelenek lesznek, ha a növények nem kapnak elegendő vizet. Öntözéskor ügyeljünk arra, hogy a tövét öntözzük a növénynek és ne a leveleit, mert könnyen megbetegszenek.

A legtöbb liliom ültetésére, átültetésére szeptember a legjobb időszak. A liliomok közül majdnem mindegyik a meleg, napos helyet és a megfelelő vízelvezetésű talajt kedveli. Ott ahol a talaj agyagos és kötött szerkezetű ott homokkal és komposzttal javítsuk. Szerves anyagként ne istállótrágyát, hanem tőzeggel és homokkal összekevert komposztot keverjünk a földhöz.

Tavasz végén felszedett vagy újonnan vásárolt virághagymáink ültetésének is elérkezett az ideje. Kertünk tervezése, kivitelezése folyamán ne feledkezzünk meg a hagymás és egynyári növényeknek helyet hagyni, ne ültessünk mindent tele cserjével, örökzölddel. Még akkor sem, ha éppen nincs itt a hagymások telepítésének az időpontja. A kertépítés, szépítés hosszú folyamat mire minden időszak növénye a helyére kerül. Eltelhet két-három szezon is mire kertünk megmutatja igazi arcát.
A nárcisz humuszban gazdag, homokos agyagtalajban fejlődik a legjobban. A friss istállótrágyát nem tűri. A hol a talaj szegény, ott nedves tőzeget adjunk a talajhoz. A nyirkos mészben szegény talajban a nárcisz elpusztul.

A kardvirág hagymagumóinak felszedésekor talált sarjhagymákat fajtánként szétválasztva gyűjtsük össze úgy, hogy a fajták ne keveredjenek. Mielőtt téli tárolásra eltennénk, őket is meg kell szárítani hasonló módon mint a nagy hagymákat. Arra ügyeljünk, hogy ne száradjanak túl, mert megkeményednek, és tavasszal rosszul, illetve egyenetlenül hajtanak ki.

Az árvácska, a százszorszép és a nefelejcs ültetésének legutolsó határideje szeptember második fele.

Hónap utolsó napjaiban vigyük fagymentes helyre a kertben álló dézsás és cserepes növényeinket. Ilyenek a leander, az agávé, a nem télálló pálmaliliom és a bunkóliliom. A teleltetőben történő elhelyezés előtt alaposan vizsgáljuk át növényeinket, hogy ne kerülhessenek be beteg növények. A teleltetésre világos, szellős, fagymentes helyiséget válasszunk.
Nyárra a szabadba kivitt kaktuszok és más, pozsgás dézsás növények már az enyhébb korai fagyokra is érzékenyek, ezért még a fagyok előtt vigyük be őket a teleltetőbe. Ha ezek a növények megfagynak, akkor könnyen elrothadhatnak, így a tél folyamán elpusztulhatnak. A fagymentes teleltető helyen mérsékelten öntözzük őket.

Amint a vízparti növények hervadni kezdenek, távolítsa el róluk az összes idős virágfejet. Vágja vissza a csúcsi hajtásokat, amelyek egyébként is természetes módon elhalnának, mielőtt elfonnyadnak, és bomlani kezdenének a vízben. Ritkítsa a túl sűrűre nőtt, víz alatti oxigénfogyasztó növényeket, például az átokhínárt.